aanbod work and Purpose onderwijs

Marie Pastoor - Reflecteren in 3D

Reflecteren in de meest pure vorm doe je met behulp van videocoaching. Omdat je direct ziet wat er gebeurt, krijg je ook direct feedback. Je maakt beter contact met je leerling, waardoor jij en je klas meer plezier krijgen in de les en het leerrendement verhoogd wordt.

Wat gaan we doen?

We hebben een gesprek waarin we jouw ontwikkelvraag vaststellen. Daarna filmen we in de les. Dit doen we in een klas waarbij jij ervaart dat deze ontwikkelvraag aan de orde is. We filmen 3 keer in een tijdsbestek van ongeveer 4 tot 6 weken. Na elke opname hebben we een nabespreking.

Uit de opnames kiezen we telkens een aantal mooie momenten: de focus ligt op de momenten waarin het goed gaat. Juist deze beelden  geven jou informatie voor de momenten  waarop het in jouw beleving minder goed gaat.

Naar aanleiding van de beelden gaan we in gesprek om zo en aantal tips voor jezelf te formuleren, die je kunt vertalen naar vaardigheden, houding en taalgebruik in de klas.

Resultaat

Je maakt beter contact met je leerling, waardoor jij en je klas meer plezier krijgen in de les en het leerrendement verhoogd wordt.

Geschikt voor: eindejaar studenten lerarenopleiding in het traject naar het eind-assessment en starters in het onderwijs.

Nettie Kramer - SCHOLARE

“Wat we zien is niet wat we zien, maar wat we zijn.” Fernando Pessoa

De afgelopen jaren kreeg ik als beeldcoach nogal wat vragen van docenten, zoals: “Waarom lukt het niet om contact te krijgen met die leerling of met die klas?”, “Hoe kan ik mijn professionaliteit vergroten op een praktische manier?”, “Waaraan ligt het nu dat het niet goed loopt in deze klas?”

Opnames in de klas met video en deze nabespreken, bieden mogelijkheden om snel op deze vragen antwoord te krijgen. Scholare biedt beeldcoaching niet alleen voor startende docenten maar ook voor docenten die zich verder willen professionaliseren.

Bij het zien van de beelden zijn docenten verbaasd over de zeggingskracht en meestal in staat om na enkele video-opnames hun communicatie met de klas bij te stellen. Beeldcoaching richt zich op het vergroten van de interactie effectiviteit, de lesorganisatie en de didactiek van de leerkracht.

Nettie Kramer is een ervaren docent en beeldcoach in het voortgezet onderwijs  die  ook regelmatig invalt in het VMBO en zich daardoor goed kan verplaatsen in de positie van de docent.

Michiel Hobbelt - Gelukkig werken

80% van de Nederlanders is niet betrokken bij hun werk wijst onderzoek uit. Een groot gedeelte van ons leven brengen we door op ons werk en dan kunnen we het maar beter naar ons zin hebben. En dat kan. Hoe? Door te werken aan jouw werkgeluk. Recent wetenschappelijk onderzoek uit de positieve psychologie laat zien dat mensen met acties en gedachten hun geluk kunnen beïnvloeden. Ons geluk is voor 40% bewust beïnvloedbaar. Verder blijkt dat gelukkige mensen productiever, creatiever en minder vaak ziek zijn en ze werken nog beter samen ook. Een win-win situatie.

“Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful”

Hoe doe je dat werken aan jouw werkgeluk? Door je te richten op de volgende vijf pijlers:

·       Autonomie

·       Persoonlijke groei

·       Zingeving

·       Relaties

·       Vitaliteit

De eerste stap in het verbeteren van jouw werkgeluk is het meten van jouw geluk door middel van de Werkgelukindex. Deze index is gebaseerd op de vijf pijlers van geluk en geeft jou een beeld van hoe jij jouw werkgeluk kan verbeteren. Na het volgen van workshops over werkgeluk weet je inspirerende en verrassende oefeningen toe te passen in de praktijk. Het resultaat is gelukkig werken en optimaal functioneren.

Maaike Ploeg - Ben je op zoek naar meer verdieping in je werk?

‘Leren is tegen de stroom oproeien. Zodra je ermee ophoudt, drijf je terug.’

Ben jij de docent die het verschil wil maken?       

Als ik met je werk:

 • Geeft het je, vanuit je levensverhaal, meer zelfinzicht.

 • Laat ik je eigen patronen en valkuilen ontdekken.

 • Helpt het je m.b.v. verschillende communicatietechnieken, in contact te blijven met jezelf en de student.

 • Geeft het je inzicht hoe overtuigingen je werk in de klas kunnen beïnvloeden.

 • Maakt het je duidelijk wat jij als persoon áchter de docent, te bieden hebt.

 • Geeft het je weer richting in je leven als docent.

Anita Naus - je professionele gedrag

In de training wordt je eigen professionele gedrag onderzocht middels sociodrama en sociometrische oefeningen:

 • Vak/Professional

 • Ik/Persoon

 • Student/Situatie

Zo worden een aantal aspecten van het docentschap op een rij gezet waarbij (jonge) docenten uitgedaagd worden over zichzelf na te denken.

Ron van Es - ‘Be the Hero in your own Story’.

'Wens de goden dat de weg lang is, maar hou Ithaka altijd in gedachten' - Kavafis

Als het avontuur lonkt, als de reis wordt aanvaardt in dit leven is zelfinzicht de belangrijkste bron om uit te drinken als je dorst krijgt onderweg. Daarna komt je missie, waar stuur ik op aan? Pas daarna, en echt pas daarna, ontdek je je unieke talenten die je nodig hebt om aan te komen.

Ofwel:

E = Z x M x T ofwel: Eigen is een gevolg van Zelfinzicht x Missie x Talent.

In onze samenleving beginnen young professionals net andersom, daar wordt gevraagd naar wat je kunt op basis van je talenten. Daarop wordt een keuze gemaakt, je missie - je diploma halen, de stappen in je carrière. Het belangrijkste echter wordt vergeten voor onderweg: wie ben ik?

De workshop 'Be the Hero in your own Story' kent 7 fases:

 • Vertrek – is er sprake van een roeping?

 • Twijfel – waarom ik en kan ik het wel?

 • Missie – waar ligt mijn stip op de horizon?

 • Uitdaging – waar word ik op uitgedaagd?

 • Talenten – welke talenten gaan mij helpen?

 • Verleiding – wat houdt mij tegen?

 • Aankomst – bestaat er een aankomst?